Lekarze niepokoją, że obecnie wzrasta ilość osób schorowanych na alergię. Będzie to jedna z najbardziej kultowych chorób cywilizacyjnych, jaka dotyka coraz to młodsze osoby. Dzisiaj rośnie na przykład odsetek niemowląt dotkniętych wybranymi alergiami. Pośród tak młodych pacjentów zwykle występuje alergia na wybrane produkty spożywcze. Dużo niemowląt, u jakich uczulenie objawia się przede wszystkim zaczerwienioną i swędzącą skórą, cierpi z powodu alergii na laktozę, innymi słowy białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, które własne dzieci karmią piersią, powinny w całości odstawić wszystkie towary mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Muszą również monitorować reakcje dziecka wtedy, gdy zjedzą inne towary potencjalnie mocno alergizujące, a w takim razie soję, jaja bądź też orzechy. Jeżeli dziecko karmione jest sztucznie, wypada podawać mu dobre hipoalergiczne mieszanki, w których białko krowie jest zastąpione sojowym albo w jakich zastosowano hydrolizat białka krowiego. W wypadku dzieci z alergią trzeba też mocno uważać w trakcie rozszerzania diety. Należy przede wszystkim podawać oryginalne towary osobno oraz co kilka dni.
To właśnie dzięki temu można będzie łatwo ustalić, które z nich wywołują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Oczywiście zasady te dotyczą też starszych osób, u których występuje alergia na wybrane artykuły spożywcze. W takiej sytuacji najporządniej jest najzwyczajniej w świecie wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji niesłychanie ważne jest wsparcie całej rodziny. Jeśli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najpoprawniej jest, jeśli wszyscy po prostu przestrzegają słusznych zasad diety i nie jedzą mleka czy też produktów zawierających orzechy.