Wybór między kawą ziarnistą i kawą mieloną jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na informacji, jaką zapewnia nam producent. Jak w następstwie tego dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
Kawa bezkofeinowa mielona
Kawa ziarnista – plusy
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Skutkiem tego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać poprzez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego typu kawy wydziela się przy każdym mieleniu niezależnie od tego, czy używamy to mielenia:
• Młynka ręcznego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania zdobywamy kawę o różnych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego znacznie poprawniejsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie manualnego znacznie przyzwoiciej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się zupełnie inaczej w przypadku mielenia z użyciem kompetentnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika połączona z delikatnością sprawia, że nawet w najwyższym stopniu elitarny gatunek kawy nie traci na wartości wskutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem oraz zachowania wyjątkowej temperatury mielenia.
Kawa mielona – zalety
Kawa Jacu Bird Coffee
Kawa mielona jest świetną opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, ale w dalszym ciągu zależy nam na odpowiedniej jakościowo kawie. Wówczas najszybszym sposobem jej zdobycia jest zakup kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak oraz do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy jedynie dosypać zmielonej mieszanki oraz po paru minutach zdołać rozkoszować się wyśmienitą kawą.
W doborze porządnej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na której w świetle lokalnego prawa, powinna odnaleźć się cała lista składników produktu oraz sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które nieraz może nas zmylić.