Rodzaje sushi
Kiedy tak właściwie ludzie zajmujący się rybołówstwem wypatrywali sposobu na to, by ryby zachowały świeżość tak długo jak wyłącznie jest to możliwe, zwłaszcza, że towarzyszyła im niesłychanie wielokrotnie wysoka temperatura okazało się, że wpadli oni na błyskotliwy pomysł, a jak wiadomo niezwykle w szeregu przypadków takie pomysły rodzą się przypadkowo. Metodą pielęgnacji, jaka zaczęto wykorzystywać było otaczanie ryby w soli i ryżu. Kiedy ludzie wpadli na to, że scalając rybę, ryż oraz sól ryba fermentuje oraz jest dopuszczalna do spożycia nawet rok po takiej konserwacji, metoda ta zrobiła najzwyczajniej w świecie furorę. Tę oczywiście metodę nazwano nare-sushi oraz niesłychanie błyskawicznie wieść o niej rozniosła się godnie po całym kraju oraz wszystkich krajach azjatyckich. To oczywiście spowodowało coraz pokaźniejsze zainteresowanie tematem oraz dalsze pomysły polegające na przygotowywaniu ryb tak, aby były one najzwyczajniej w świecie solidne, a nie tylko świeże. Z niekiedy nazewnictwo zmieniało się, aż w siódmym wieku ery danie to zyskało miano sushi.
restauracja sushi w Krakowie
Początkowo jednakże słowo to nie oznaczało tylko takiego dania, bowiem jako sushi definiowano formę rozliczenia fiskalnego, co jest ciekawostką i wydaje się trochę dowcipne. Sushi jako danie musiało ewoluować wybitnie długo, zanim stało się rzeczywiście tym, czym jest dzisiaj, czyli nie metodą pielęgnacji mięsa, inaczej ryby a najzwyczajniej w świecie daniem, którym zajadają się ludzie na całym świecie. W pewnym czasie doszło do sytuacji, kiedy na stołach pojawiło się nama-nare, a wobec tego danie, które złożone było z dwóch części, a mianowicie z częściowo tylko sfermentowanej ryby orz naturalnie z ryżu.